Frequently Asked Questions

FTP pristup korišćenjem Filezilla klijenta
Last Updated 3 years ago

Downloadujte Filezillu ovde i instalirajte sa default parametrima.

Pokrenite Filezillu (Run as Administrator).

Primer pokrenutog programa:Legenda:
1. Toolbar 
2. Quick connect bar
3. Logovane poruke
4. Lokalni prozor 
5. Remote Server prozor
6. Transfer deo


Konektovanje na server


Za sledeću stavku ćemo koristiti izmišljene podatke za login, vi ih prilagodite shodno vašim login podacima.
Primer pristupnih podataka:

Hostname: example.org
Username: john
Password: 7PjU#.J3


Unesite hostname u host polje, username u username polje i password u password polje. Port se može ostaviti prazan, osim ako za vaš server nije naveden određeni port. Kliknite Quickconnect.Napomena:
Ako se server na koji se povezujete nalazi u privatnoj mreži FTP pristup neće biti moguć ukoliko niste povezani na VPN. Podešavanja VPN klijenta možete videti ovde.

Ukoliko ste se uspešno konektovali primetićete kako se desna kolona iz “Not connected to any server” promenila i prikazala učitane fajlove i direktorijume.Navigacija na serveru


Nakon što ste se uspešno povezali, lista fajlova i datoteka bi trebalo da se pojavi na desnom delu glavnog prozora. Trenutnu datoteku ćete videti pod stavkom "Remote site", a ispod toga je lista foldera u formi stabla. Ispod se nalazi Filename deo u kome se prikazuju fajlovi trenutnog direktorijuma u kome se nalazite.

Promenu trenutnog foldera u kome ste možete uraditi na sledeće načine (prikazano na slici ispod):
  • Ukucajte ime foldera u kome želite da se pozicionirate u Edit delu i pritisnite enter (1), ili
  • Kliknite na folder u listi folderi u formi stabla (2), ili
  • Duplim klikom otvorite foldere u Filename delu (3)


Navigacija na lokalnoj mašini


Mehanizam navigacije je isti kao na serveru, sa tim što se nalazi sa leve strane i piše "Local site" u Edit delu.Transfer fajlova


Upload sa računara na server


U local prozoru (na vašem računaru) nađite folder iz kog želite da uploadujete fajlove na server (primera radi, fajl “index.html” i folder “images/”).

Sada, na strani servera, nađite folder u koji želite da uploadujete fajlove na serveru (koristeći remote server prozor). Da uploadujete sadržaj obeležite klikom fajlove i direktorijume, i prevucite ih preko lokalnog prozora na remote server prozor.

Primetićete da su se fajlovi dodali na transfer deo na dnu prozora i ubrzo nestali opet – zato što su se uploadovali na server (ukoliko nije došlo do neke greške/problema pri transferu). Uploadovani fajlovi i folderi bi trebalo da budu prikazani na desnoj strani, remote server delu prozora.

Takođe, možete da obeležite fajlove koje želite da uploadujete desnim klikom na jedan od njih i selektujete opciju Upload.
Download sa servera na računar


Download fajlova (ili kompletnih direktorijuma) funkcioniše po istom principu kao i upload, samo obrnutim redosledom.
Razlika je samo što u ovom slučaju prevlačite fajlove sa remote servera (desne strane) na lokalni deo prozora (sa leve strane).

Napomena:
Ukoliko (greškom) pokušate da prekopirate neki fajl tokom upload-a ili download-a, Filezilla će vas po defaultu upozoriti sa dijalogom šta želite da uradite (overwrite, rename, skip...).Upoređivanje sadržaja


Da biste videli razliku između fajlova na lokalnoj mašini i serveru, odaberite View > Directory Comparison i tu odaberite compare file size ili compare modification time. Takođe možete da sakrijete identične fajlove tako što čekirate opciju koja se nalazi tu. Na kraju, selektujte Enable da biste primenili promenu. U bilo kom trenutku možete isključiti ovu opciju.

Please Wait!

Please wait... it will take a second!